Abstract | Glavni problem s kojim se danas djeca suočavaju je pretilost. Glavni su uzroci pretilosti prevelik unos hrane i nedovoljna tjelesna aktivnost. Uzroci pretilosti, također, mogu biti i genetski, nasljedni, psihološki i socijalni. Na razvoj pretilosti utječu aspekti pretilosti (socijalni aspekt, socio-ekonomski status i psihološki aspekt). Pretilost se aktualno ne ubraja u poremećaje hranjenja već je poremećaj općeg zdravstvenog stanja djeteta. Djeci je važno ponuditi uravnoteženu prehranu. Kako bi uspjeli u tome važno je da roditelji nauče poznavati osnovne skupine hrane, a to su: mlijeko i mliječni proizvodi, meso i mesne prerađevine, jaja, riba i plodovi mora, povrće, voće, kruh i proizvodi od žitarica te voda. Uz osnovne skupine hrane bitno je poznavati važne sastojke hrane (bjelančevine, ugljikohidrati, vlakna, masti i vitamini i minerali). Dijete predškolske dobi trebalo bi imati tri glavna obroka, doručak, ručak i večera te dva međuobroka. Dobar obrok je vješto odmjerena mješavina hrane, brige, truda, bliskosti, estetike, doživljaja osjetila i spontanih ljudskih osjećaja i raspoloženja. |
Abstract (english) | Glavni problem s kojim se danas djeca suočavaju je pretilost. Glavni su uzroci pretilosti prevelik unos hrane i nedovoljna tjelesna aktivnost. Uzroci pretilosti, također, mogu biti i genetski, nasljedni, psihološki i socijalni. Na razvoj pretilosti utječu aspekti pretilosti (socijalni aspekt, socio-ekonomski status i psihološki aspekt). Pretilost se aktualno ne ubraja u poremećaje hranjenja već je poremećaj općeg zdravstvenog stanja djeteta. Djeci je važno ponuditi uravnoteženu prehranu. Kako bi uspjeli u tome važno je da roditelji nauče poznavati osnovne skupine hrane, a to su: mlijeko i mliječni proizvodi, meso i mesne prerađevine, jaja, riba i plodovi mora, povrće, voće, kruh i proizvodi od žitarica te voda. Uz osnovne skupine hrane bitno je poznavati važne sastojke hrane (bjelančevine, ugljikohidrati, vlakna, masti i vitamini i minerali). Dijete predškolske dobi trebalo bi imati tri glavna obroka, doručak, ručak i večera te dva međuobroka. Dobar obrok je vješto odmjerena mješavina hrane, brige, truda, bliskosti, estetike, doživljaja osjetila i spontanih ljudskih osjećaja i raspoloženja. |