završni rad
Riža - prehrambeni i egzistencijalni proizvod

Manuel Fornažar (2017)
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli
Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković"
Podaci o radu
NaslovRiža - prehrambeni i egzistencijalni proizvod
AutorManuel Fornažar
Voditelj/MentorMarija Bušelić (mentor)
Sažetak rada
Riža je jedinstvena antička kultura koja bilježi veliki napredak u ljudskoj civilizaciji. Njezina bogata genetska raznolikost omogućava joj da se geografski i ekološki prilagodi većem broju područja. Riža je odigrala važnu ulogu u oblikovanju japanskog identiteta, ona je temelj svakodnevnog života koji se odvija kroz rad, jelo i svečanosti. Od prastarih oblika koji su bili zastupljeni u zapadnoj Africi i južnoj i jugoistočnoj Aziji razvila su se dva osnovna oblika, afrička riža te azijska ili zajednička riža. Tijekom posljednjih 12.000 godina uslijedio je dugi proces uzgoja riže, njezinog pripitomljavanja, disperzije i diferencijacije te zahvaljujući ljudskoj aktivnosti danas se riža uzgaja u više od 100 zemalja svijeta. Riža je postala glavni prehrambeni i egzistencijalni proizvod u Aziji. Postoji veliki broj različitih vrsta riža, sukladno tome i veliki broj različitih jela i stvari koje se dobivaju od riže.
Ključne riječiriža prehrambeni proizvod proizvodnja i potrošnja svijet i Hrvatska
Naslov na drugom jeziku (engleski)Rice - food and existential product
Povjerenstvo za obranuKristina Afrić Rakitovac (predsjednik povjerenstva)
Marija Bušelić (član povjerenstva)
Sanja Blažević Burić (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Jurja Dobrile u Puli
Ustrojstvena jedinica niže razineFakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković"
MjestoPula
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaDRUŠTVENE ZNANOSTI
Ekonomija
Opća ekonomija
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPoslovna ekonomija; smjerovi: Financije, Računovodstvo i revizija, Marketinško upravljanje, Management i poduzetništvo, Turizam, Poslovna informatika
SmjerFinancije
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) ekonomije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv.bacc.oec.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2017-02-28
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Rice is a unique ancient culture that recorded great progress in human civilization. Her rich genetic diversity allows her to be geographically and ecologically adapted to a large number of areas. Rice has played an important role in shaping Japanese identity, it is a base of everyday life through working, eating and festivals. From ancient forms that were represented in West Africa and South and Southeast Asia two basic forms have developed, African rice and Asian or common rice. Over the past 12.000 years a long process of rice cultivation, its domestication, dispersion and differentiation was followed, and thanks to human activities, rice is grown in more than 100 countries worldwide today. Rice has become main food and existential product in Asia. There are a lot of different types of rice, and consequently a lot of different dishes and things that are derived from rice.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)rice food product production and consumption world and Croatia
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:137:860336
PohranioTihana Gerić