Abstract | Na temelju napisanog rada, dolazi se do zaključka kako je proizvodnja vina dugotrajan proces koji ima mnogo „zamki“ na koje prilikom same proizvodnje vina treba posebno paziti. Proizvodnja vina nije bezazlen proces ubiranja grožđa sa vinove loze i cijeđenjem soka iz kojeg nastaje vino. Mnoge su stvari na kroje treba paziti, njegovati vinovu lozu kroz cijelu godinu, paziti na plodove i slično. Kiselost je osnovni čimbenik koji doprinosi dugovječnosti vina, a postupno se smanjuje kako vino stari. Nije lako prosuditi je li kiselost u pravoj ravnoteži kod bijelog vina koje će starjeti u boci, ključ je u tome da ima dovoljno voćnih okusa koji neće ishlapjeti za vrijeme dok ta kiselost ne omekša do savršenstva. Kiselost je bitna i za crna vina, no za crna vina koja se namjeravaju čuvati u podrumu je tanin, tvar od koje nam se stežu usta i kojeg ima i u kuhanom čaju, daleko važniji. Romeo Licul ima dugu povijest stvaranja i proizvodnje vina. Ne samo da ima veliku površinu vinograda, obujam proizvodnje je velik, potrošnja je visoka, ali i kvaliteta cijelog proizvodnog je široko priznat u Istri. Najbolji vinogradi daju nabolje plodove za proizvodnju Malvazije i Terana, ali u posljednje vrijeme i Muškata i Chardonnaya. Na temelju razgovora sa proizvođačem utvrdila sam kako su najslabiji kupci proizvoda mlaĊe generacije, koje se sve više okreću kupnji žestica i piva koje loše utjeĉu na zdravlje. Mnoga su istraţivanja pokazala da je vino zdravo za ljudsko tijelo i krv. Trend sve veće konzumacije piva, te smanjene konzumacije vina je najjaĉe izraţen kod pripadnika mlađe, posebice urbane populacije. Stoga je jedna od najvažnijih zadaća općenito hrvatskog vinarstva borba za buduće potrošaĉe na domaćem tržištu. Na povećanje potrošnje vina moguće je utjecati klasičnim promotivnim kampanjama, ali i posebno usmjerenim programima učenja o vinu i kulturi potrošnje vina. Podloga za izradu navedenih programa su informacije o obiljeţjima ciljne potrošaĉke skupine. Najvažnije je zadovoljiti želje i potrebe kupaca na način da im se prvo svidi sam okus vina, a onda boja i miris. To je cilj i Romea Licula koji konstantno radi na svom vinu, poboljšava ga, ali kako kaže ne mijenja sam sastav vina jer su potrošači već naviknuti na jedan okus i smatra da su s njim i zadovoljni.
Da bi se zadovoljile želje i potrebe kupaca treba intenzivno raditi na proizvodnji, na poboljšanju tehnološke opreme koja služi za proizvodnju. Vrlo je vaţno obratiti paţnju i na vinovu lozu koju kroz cijelu godinu treba paziti kako bi krajnji proizvod bio takav da zadovolji potrošače koji oĉekuju savršen proizvod i kvalitetu. Trenutak berbe je od izuzetnog značaja za kvalitetu budućeg vina. Idealni vremenski uvjeti za berbu su suho vrijeme s temperaturom od 20 - 25 °C. Ako je temperatura viša od 25 °C, treba voditi raĉuna da ne dođe do pregrijavanja grozđa u sanducima jer se to može vrlo nepovoljno odraziti kako na tijek fermentacije, tako i na kvalitetu budućeg vina. U sluĉaju nastupanja kišnog perioda u vrijeme berbe dolazi do pojave truleži – botritisa. Pri berbi vinskih sorti treba odvojiti bijele od crnih sorti.
Također osim vremena koje je nuţno da bi vino na kraju bilo dobro, ovdje su potrebni i znalci beraĉi koji će kasnije od groţĊica napraviti krajnji proizvod, odnosno vino. Malvazija Romea Licula jest suho vino, zlatno žute boje, voćnog okusa, jake arome i visokog postotka alkohola, oko 12%. Za dobrih berbi od malvazije se dobiva odliĉno desertno vino, poznato pod imenom slatka malvazija. Također osim Malvazije izvrsnog je okusa i Teran, crno- crveno vino kojemu mnogi neće moći odoljeti. Kako sam već navela osim Malvazije i Terana, proizvođač se okreće proizvodnji Muškata i Chardonnaya. |