završni rad
Utjecaj organizacijske kulture na inovativnost poduzeća

Samanta Buršić (2015)
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli
Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković"
Podaci o radu
NaslovUtjecaj organizacijske kulture na inovativnost poduzeća
AutorSamanta Buršić
Voditelj/MentorDanijela Križman Pavlović (mentor)
Sažetak rada
Organizacija počinje s pojavom čovjeka, jer čovjek nikada nije mogao bez organizacije. Ljudi se svjesno udružuju sa zajedničkim ciljem da odgovarajućim sredstvima ispune određene zadatke s najmanjim mogućim naporom na bilo kojem području društvenog života. Uz organizaciju čovjek može realizirati najsloženije zadatke, ubrzava se proces ostvarivanja zadataka odnosno skraćuje potrebno radno vrijeme za njegovo izvršenje, a isto tako se i uz odgovarajuću organizaciju smanjuju troškovi i postižu odgovarajući rezultati. U organizaciji sudjeluje velik broj ljudi najrazličitijih znanja, sposobnosti i sklonosti, koji trebaju ostvariti zajednički cilj, rentabilnu i ekonomičnu proizvodnju određene količine proizvoda ili usluga. Samo organizacija koja ima motivirane ljude, spremne na inovacije, može konkurirati na tržištu. U suprotnom organizacija koja nije u stanju konkurirati na tržištu riskira da zaostane za konkurencijom koja će preuzeti vodstvo mijenjajući svoju ponudu, usavršavajući svoje proizvodne procese ili inoviranjem poslovnog modela kojim se služe. Inovacije su vezane za učenje, promjene, rizik i ulaganja koja se vraćaju u dugom roku, nužne su za opstanak organizacije, te je karakteristika dugovječnih poduzeća inoviranje i prilagođavanje na promjene u okolini. Osnovni preduvjet za poslovni rezultat u organizaciji i razvoj je vrlo dobra komunikacija, znanje i iskustvo. Takoer odgovornost, poduzetništvo, integritet i pouzdanost, tehnološko usavršavanje, inovacije u skladu sa zahtjevima tržišta su temeljne vrijednosti poduzeća. U ovom završnom radu potvrđeno je da u današnjem svijetu postoji uspješno poduzeće Duran d.d. koje koristeći svoje šezdesetgodišnje iskustvo, suvremena dostignuća, inovacije u tehnologiji, te organizaciji rada osigurava kontinuirani napredak u poslovanju. Prikazana je organizacija poduzeća Duran d.d., njegova organizacijska kultura, sam proizvodni proces, investicije u tehnologiju koje prate inovacije proizvodnih procesa. Organizacijska kultura u poduzeću Duran d.d. njeguje komunikaciju, poštovanje, odlučnost i poštenje, te visok stupanj društvenosti koji osigurava podizanje morala, kreativnost, unapređenje timskog rada, razmjenu informacija i slobodu izražavanja. Poduzeće posvećuje veliku pažnju kupcima, odnosno udovoljavanju njihovim zahtjevima kroz inovacije proizvodnog procesa prilagođavajući i razvijajući tehnologiju, kontinuirano usavršavanje, a sve s ciljem da poduzeće bude prvo u ručnoj proizvodnji stakla na svakom tržištu na kojem je prisutno.
Ključne riječiorganizacijska kultura inovacije poslovna strategija kultura pojedinca
Naslov na drugom jeziku (engleski)The impact of organizational culture on innovation companies
Povjerenstvo za obranuSabina Lacmanovic (član povjerenstva)
Danijela Križman Pavlović (član povjerenstva)
Violeta Šugar (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Jurja Dobrile u Puli
Ustrojstvena jedinica niže razineFakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković"
MjestoPula
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaDRUŠTVENE ZNANOSTI
Ekonomija
Financije
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPoslovna ekonomija; smjerovi: Financije, Računovodstvo i revizija, Marketinško upravljanje, Management i poduzetništvo, Turizam, Poslovna informatika
SmjerFinancije
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) ekonomije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv.bacc.oec.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2015-12-22
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
Napomenasažetak preuzet iz zaključka
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:137:796123
PohranioBarbara Dušan