završni rad
Razvoj ekološke poljoprivrede u Republici Hrvatskoj

Sabine Zubin (2016)
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli
Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković"
Podaci o radu
NaslovRazvoj ekološke poljoprivrede u Republici Hrvatskoj
AutorSabine Zubin
Voditelj/MentorKristina Afrić Rakitovac (mentor)
Sažetak rada
Suvremeno doba pretvorilo je poljoprivredu u industrijsku proizvodnju čiji je jedini cilj izvući maksimum iz zemlje, što je rezultiralo iscrpljivanjem neobnovljivih prirodnih izvora, nestankom mnogih životinjskih i biljnih vrsta te seoskih gospodarstava. S jedne strane, primjena mehanizacije i korištenje kemijskih preparata kod konvencionalne proizvodnje dovodi do onečišćenja i devastacije prirodnog okoliša, a s druge strane genetski modificirana hrana izaziva sumnje na moguće štetne zdravstvene efekte po ljude. Konvencionalna poljoprivreda najveći je onečišćivač okoliša, zraka i pitke vode, stoga je trenutačno u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, aktualan razvoj ekološke poljoprivrede. Završni rad istražuje razvoj ekološke poljoprivrede u Hrvatskoj, budući da Hrvatska ima izuzetne prirodne preduvjete za razvoj ekološke poljoprivrede. Trenutačno je ona u Hrvatskoj nedovoljno razvijena, no svijest o potrebi njezina razvoja je sve izraženija te je u porastu broj ekoloških proizvođača. Kao primjer ekološke proizvodnje u Hrvatskoj, ovaj rad predstavlja poslovanje uljare Cuj u vlasništvu Leoni Export-Import d.o.o. iz Umaga. Neki od motiva istarskih maslinara su ekološka svijest, veći poticaji i prodaja ekoloških proizvoda na ekotržištu. Kada te motive spojimo s činjenicom da je ekološka poljoprivreda cjelovit odnos prema okolišu, biljkama, životinjama, atmosferi i ljudima, razumijemo da je ekološka proizvodnja u Hrvatskoj od životne važnosti.
Ključne riječiEkološka poljoprivreda konvencionalna poljoprivreda GMO Hrvatska
Naslov na drugom jeziku (engleski)Development of organic agriculture in Croatia
Povjerenstvo za obranuLela Tijanić (predsjednik povjerenstva)
Kristina Afrić Rakitovac (član povjerenstva)
Ines Kersan Škabić (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Jurja Dobrile u Puli
Ustrojstvena jedinica niže razineFakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković"
MjestoPula
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaDRUŠTVENE ZNANOSTI
Ekonomija
Opća ekonomija
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPoslovna ekonomija; smjerovi: Financije, Računovodstvo i revizija, Marketinško upravljanje, Management i poduzetništvo, Turizam, Poslovna informatika
SmjerTurizam
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) ekonomije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv.bacc.oec.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-07-19
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Against the backdrop of contemporary age agriculture has transformed into industrial production whose principal objective is maximum exploitation of land, resulting in the depletion of non-renewable natural resources, extinction of a vast array of animal and plant species, as well as rural estates. Application of mechanisation on the one hand and the use of chemical substances during conventional production resulted in contamination and devastation of the natural environment. On the other hand, genetically modified food implies considerable suspicion concerning the possible harmful effects upon human health. Conventional agriculture is the largest polluter of environment, air and drinking water and hence ecological agriculture is currently being fostered both in Croatia and at the global level. The final assignment explores the development of ecological agriculture in Croatia, due to exceptional natural prerequisites of Croatia for the development of ecological agriculture. It is currently insufficiently developed in Croatia, yet the awareness of the requirement for its development has been continuously increasing and hence the number of ecological producers is also on the increase. The operation of Cuj olive oil factory owned by the Umag-based Leoni Export-Import d.o.o. is provided in this final assignment as an example of ecological production in Croatia. The Istrian olive oil producers primarily focus on ecological awareness, higher incentives and sale of ecological products on the eco-market. Once these features are linked with the fact that ecological agriculture implies an integral relationship with the environment, plants, animals, the atmosphere and humans, it becomes evident that ecological production in Croatia is of fundamental importance for life.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)Organic agriculture conventional agriculture GMO Croatia
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:137:616297
PohranioEster Bencic