diplomski rad
Biološki aktivne tvari u lišću istarskih sorti maslina

Marina Čović (2016)
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli
Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti
Podaci o radu
NaslovBiološki aktivne tvari u lišću istarskih sorti maslina
AutorMarina Čović
Voditelj/MentorMauro Štifanić (mentor)
Ines Kovačić (mentor)
Sažetak rada
Biološki aktivne tvari mogu se definirati kao prirodni nenutritivni fizološki aktivni sastojci hrane koji imaju određena funkcionalna svojstva u organizmu te djeluju kao pomoćna sredstva u sprječavanju i liječenju bolesti te poboljšavanju stanja organizma.Ukupni antioksidativni kapacitet hrane pokazuje koliko antioksidansi (prethodno analizirane biološki aktivne tvari poput fenola) u nekoj hrani mogu uništiti slobodnih radikala. Cilj ovog istraživanja bio je određivanje bioaktivnih tvari i ukupnog antioksidativnog kapaciteta biljnih infuzija tri različite sorte istarskih maslina:Rosinjola, Buža i Istarska Bjelica. U istraživanju su korišteni listovi maslina ubrani u srpnju 2015. godine na području Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču. Koristeći kolorimetrijske i spektrofotometrijske metode određivanja ukupnih fenola, flavonoida i neflavonoidnih fenola, kao i ukupnog antioksidativnog kapaciteta (ABTS i FRAP metodama) praćen je utjecaj gradacije listova (fino mljeveni, grubo mljeveni i cijeli) te utjecaj vremena (5 minuta, 15 minuta i 30 minuta)na rezultat ekstrakcije. Sva laboratorijska mjerenja obavljena su u Centru za istraživanje materijala Istarske županije. Rezultati provedenih mjerenja izraženi su kao prosječne vrijednosti triju mjerenja s pripadajućim standardnim devijacijama. Dobiveni rezultati pokazuju da gradacija lista ima veliki utjecaj na antioksidativni kapacitet infuzija pri čemu fino mljeveni listovi pokazuju najveću količinu ekstrahiranih tvari. Slično tome, i vrijeme ekstrakcije je vrlo važno jer su se u vremenu od 30 minuta pokazale najveće koncentracije fenola..Također, potvrđeno je da ukupni fenoli i ukupni neflavonoidi imaju veliki utjecaj na antioksidativni kapacitet sve tri sorte maslina. Od ove tri sorte maslina preporučila bih Rosinjolu jer je na temelju naših rezultata pokazala najveće koncentracije fenola, flavonoida i neflavonoida.
Ključne riječimasline Istra autohtone sorte biološki aktivne tvari
Naslov na drugom jeziku (engleski)Biologically active substances in the leaves of Istrian olive varieties
Povjerenstvo za obranuIva Blažević (predsjednik povjerenstva)
Mauro Štifanić (član povjerenstva)
Emina Pustijanac (član povjerenstva)
Ines Kovačić (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Jurja Dobrile u Puli
Ustrojstvena jedinica niže razineFakultet za odgojne i obrazovne znanosti
MjestoPula
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Biotehnologija
Biologija
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjintegrirani preddiplomski i diplomski
Naziv studijskog programaUčiteljski studij na hrvatskom i talijanskom jeziku
Akademski / stručni nazivmagistar/magistra primarnog obrazovanja
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. prim. educ.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-11-10
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The biologically active agents may be defined as a natural unnutritious physiological active ingredients which have specific functional properties in the organism.They act as adjuvants in preventing and treating diseases, thus improving the state of the organism. The total antioxidant capacity of food shows how antioxidants (previously analyzed biologically active agents such as phenol) can destroy free radicals in certain food. The aim of this study was to determine the bioactive substances of antioxidant capacity of the plant infusions in three different varieties of the Istrian olive. This study used leaves of Istrian olive varieties: Rosinjola, Buža and Istarska Bjelica. Leaves were harvested in July 2015 in the area of Agricultural Institute Poreč.All measurements were performed in the laboratory.Using colorimetric and spectrophotometric methods for determination of total phenols, flavonoids and nonflavonoid phenols and total antioxidant capacity (ABTS and FRAP methods) is followed by the impact of graduation on leaves (finely ground, rough ground and whole) and the effect of time (5 minutes, 15 minutes and 30 minutes) on the result of extraction.All laboratory measurements were performed at the Center for Materials Research in the Istrian County. The results of the measurements are expressed as average values of three measurements with the corresponding standard deviations. The obtained results show that the gradation of a leaf has a major impact on the antioxidant capacity of infusionwith finely ground leaves showing the greatest amount of extracted substances.Similarly, the extraction time is also very important because the highest concentration ofphenols was achieved in a time of 30 minutes. It was also confirmed that the total phenols and total nonflavonoids have a major impact on the antioxidant capacity of all three varieties of olives.Of the three varieties of olives I would recommend Rosinjola because on the basis of our results it showed the highest concentrations of phenols, flavonoids and nonflavonoids.
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:137:660953
PohranioAleksandar Ćatić