završni rad
Djeca oštećena sluha u odgojno - obrazovnim ustanovama

Jasmina Jahir (2016)
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli
Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti
Podaci o radu
NaslovDjeca oštećena sluha u odgojno - obrazovnim ustanovama
AutorJasmina Jahir
Voditelj/MentorĐeni Zuliani (mentor)
Sažetak rada
Ovim radom nastojalo se opisati razvoj djeteta oštećena sluha kako u obitelji tako i u odgojno-obrazovnoj ustanovi. Počevši od građe uha kao slušnog organa, preko povijesnog prikaza o oštećenju sluha u Europi i ponašanju okoline prema takvim osobama s oštećenjem. Rad govori o oštećenju sluha kao nedostatku u razvoju, te o psihičkom i tjelesnom razvoju djeteta oštećena sluha kao pojedinca. Praćenjem socijalnog razvoja i socijalne kompetencije, prikazano je kako se dijete razvija u odgojno-obrazovnoj ustanovi, te kako se dijete odnosi prema odgojitelju i skupini i obrnuto. U praktičnom je dijelu cilj i zadatak bilo promatranje djeteta u razvojnom dijelu (u govoru i komunikaciji) te ponašanje djeteta u raznim aktivnostima koje se svakodnevno provode, u što ulazi i ponašanje prema skupini i odgajateljima. U razdoblju od 10 promatranja zabilježena su sva zapažanja te opisana u aktivnostima. Zaključak je da se svako dijete s oštećenjem sluha može uključiti u odgojno-obrazovne ustanove te napredovati. Za sve te napretke bitan je rad i ustrajnost odgojiteljica koje žele da dijete ostvari uspjeh kako se ne bi osjećalo odbačeno i drukčije.
Ključne riječigrađa uha oštećenje sluha psihološke karakteristike sociološki aspekt razvoj djeteta edukacija rehabilitacija
Naslov na drugom jeziku (engleski)Deaf children in educational institutions
Povjerenstvo za obranuMarina Diković (predsjednik povjerenstva)
Đeni Zuliani (član povjerenstva)
Iva Blažević (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Jurja Dobrile u Puli
Ustrojstvena jedinica niže razineFakultet za odgojne i obrazovne znanosti
MjestoPula
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaDRUŠTVENE ZNANOSTI
Psihologija
Razvojna psihologija
Vrsta studijastručni
Stupanjstručni
Naziv studijskog programaPreškolski odgoj (na hrvatskom i talijanskom jeziku)
Akademski / stručni nazivstručni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) predškolskog odgoja
Kratica akademskog / stručnog nazivabacc. praesc. educ
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-09-30
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Through this work, we tried to describe the development of a child with hearing disabilities in the family and in the educational institution. Starting from the structure of the ear as a hearing organ through a historical view of the hearing loss in Europe and the behaviour of the environment for people with hearing disabilities. In this paper, I write about the hearing loss as a lack in development and the mental and physical development of the child with hearing loss. Through social development and social competence, I have showed how a child is developing in an educational institution, and how he relates to educators and his group. It can be concluded, as the works confirms, that every child, regardless of the damage, can develop in an environment in which he resides, in an educational institution and it can developed with the help of an assistant or help of educators and group, so he doesn’t feel different.
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:137:299451
PohranioAleksandar Ćatić