završni rad
Struktura mikrobne zajednice u uvali Valdibora

Roberta Venier (2016)
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli
Odjel za prirodne i zdravstvene studije
Podaci o radu
NaslovStruktura mikrobne zajednice u uvali Valdibora
AutorRoberta Venier
Voditelj/MentorMirjana Najdek-Dragić (mentor)
Sažetak rada
U ovoj studij procijenjen je utjecaj gradskih i industrijskih otpadnih voda na akvatorij sjeverne luke grada Rovinja. U tu svrhu provedena je sanitarna kontrola mora i analiza distribucije mikroorganizma na području cijele uvale Valdibora. Uzorkovanja vodenog stupca provedena su tijekom lipnja 2014 na mreži od 13 postaja. Stanje vode na referentnim postajama koje nisu bile pod direktnim utjecajem gradskog onečišćenja uspoređeno je sa područjima pod utjecajem otpadnih voda. Sanitarna kvaliteta mora je bila nezadovoljavajuća kraj ispusta bolničkog naselja i povremeno kraj gradske tržnice, no najkritičnije stanje zabilježeno je u djelu uvale Valdibora izloženom ispustu tvornice za preradu ribe gdje su razine fekalnih indikatora bile usporedive s onima oko glavnog kanalizacijskog ispusta grada Rovinja. Heterotrofni nanoflagelati i cijanobakterije imali su relativno nisku brojnost, dok brojnost heterotrofnih bakterija oko ispusta rovinjske tvornice za preradu ribe prelazila je granice prirodnih varijacija za rovinjsko priobalno more. Izmjerene vrijednosti saliniteta i temperature vodenog stupca uvale Valdibora bile su tipične za istočno priobalje sjevernog Jadrana. Najniže koncentracije kisika zabilježene su na području ispusta tvornice za preradu ribe zbog značajnog unosa organske tvari i njene razgradnje dok je saturacija kisikom u ostatku uvale bila relativno visoka.
Ključne riječiotpadne vode mikroorganizmi sanitarna kontrola mora hidrografski parametri
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Jurja Dobrile u Puli
Ustrojstvena jedinica niže razineOdjel za prirodne i zdravstvene studije
MjestoPula
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaPRIRODNE ZNANOSTI
Interdisciplinarne prirodne znanosti
Znanost o moru
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaZnanost o moru
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) znanosti o moru
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. mariscient
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-06-28
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
This study assesses the impact of municipal and industrial wastewaters on the aquatorium of the northern port of the town of Rovinj. For this purpose, sanitary control of seawater and the distribution of microorganisms were carried out throughout the entire area of Valdibora Bay. Sampling of the water column was performed during June 2014 on a network of 13 stations. The conditions of the water at the reference stations, which were not under the direct influence of sewage pollution, were compared to the areas affected by wastewaters. The sanitary quality of the seawater was unsatisfactory near the outfall of the hospital complex and, in some cases, near the old town market. The most critical conditions were recorded in the part of Valdibora Bay exposed to the effects of the fish processing factory outfall, where the concentrations of faecal indicators were comparable to those recorded around the main sewage outfall of Rovinj. The number of heterotrophic nanoflagellates and cyanobacteria was relatively low, while the number of heterotrophic bacteria around the outfall of the fish cannery exceeded the limits of naturally-occurring variations for the coastal waters of Rovinj. The salinity and temperature values in the water column of Valdibora Bay were typical for the east coast of the North Adriatic. The lowest concentrations of oxygen were recorded in the area around the outfall of the fish cannery due to the influx of organic matter and its degradation in the sea while the oxygen saturation in the rest of the bay was relatively high.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)wastewaters microorganisms sanitary quality of the seawater hydrographic parameters.
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:137:669128
PohranioRuža Šutalo